Edzés: Téli-tavaszi kerékpáros étrend

Íme néhány hasznos tipp, hogyan is kell táplálkozni a hideg időben:

A téli hónapok alatt a kerékpárosok nagy része még gondolni sem szokott a kinti tekerés lehetőségére. Vannak azonban olyanok, akik a hideg időjárás okozta kellemetlenségek ellenére is nyeregbe pattanak. Nekik fontos összeállítani egy étrendet a hideg időre. Vannak akik ilyenkor hajlamosak a zsiradékban gazdagabb ételekből többet fogyasztani. Ezek az emberek a helytelen táplálkozási szokásaik eredményével csak később, a tavaszi testsúlymérések alkalmával fognak szembesülni…


Bármennyire is meglepő, de télen a zsíradékban és fehérjékben gazdag étrend helyett inkább a szénhidrát-bevitelre kell fektetni a hangsúlyt.

 bikes.jpg

Testhőmérséklet szabályozása
Nagy melegben a hőtől, szervezetünk izzadással szabadul meg, hideg időben pedig a zsírszövetek, illetve az elfogyasztott ételek megemésztésekor nyert energia felhasználásával termel hőt. Télen a gyümölcs- és zöldségválaszték nem túl gazdag, de még ekkor is választhatunk a leveles- és gumós zöldségek, a hüvelyesek, gabonafélék és a déligyümölcsök közt.

Nem biztos, hogy ebben a hidegben az a legegészségesebb, ami jólesik, de legalább jólesik...

Zsiradékok
Mérsékeljük a zsiradékokat, főképp az állati eredetűek fogyasztását, mert így csökkenthető az elhízás és a szív-érrendszeri betegségek és egyéb szövődmények kialakulásának a veszélye. A sok telített zsírsavat tartalmazó állati eredetű zsiradékok helyett használjunk telítetlen zsírsavakban bővelkedő növényi zsiradékot! Például salátákat oliva olajjal, sóval, borssal és borecettel, tehát hőkezelés nélküli növényi olajjal ízesítsük. 

Moderáljuk a felvágottak és a zsíros húsfélék fogyasztását, főleg ha azok bő zsiradékban sütéssel lettek elkészítve. Hasznos tanács továbbá hogy mérsékeljük a cukorbevitelt is.

Példák kerékpáros étrendre:

A reggeli tápláló és könnyen emészthető élelmiszerekből álljon 
– kiváló reggeli előtti étvágygerjesztő a C-vitaminban is gazdag frissen facsart grapefruit vagy narancs lé.
– szénhidrátban gazdagabb élelmiszerek (méz, lekvár, stb),
– a kenyeret ajánlatosabb pirítva fogyasztani, mert így könnyebben emészthető
– tea, kávé, kevés tej, joghurt,
– edzés előtt kerüljük a tejeskávét mert a tej és a kávé együtt kevésbé könnyen emészthető mint külön-külön

Az ebéd fogásait is a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek jellemezzék:
délutáni edzés esetén:
– főtt rizs vagy tésztaétel (kevés vajjal vagy parmezán sajttal ízesítve),
– a tészta vagy a rizs előtt és után is fogyaszthatunk vegyes zöldségtálat kevés olíva olajjal ízesítve,
délután nincs edzés:
– első fogásként a már jól bevált főtt tészta vagy rizs,
– második fogásnak hús vagy halféle zöldségekkel körítve, olíva olajjal ízesítve + egy zsemle,
italnak tökéletesen megfelel az ásványvíz,
– desszertként egy szelet nem krémes sütemény (lekváros vagy mézes jellegűek előnyben),
aki szokott ebéd után nyugodtan fogyaszthat kávét is.

A vacsora alkalmával a napi előírt és bevinni kívánt kalóriamennyiséget kell kiegészíteni:
– egy tányérnyi főtt tészta, vagy rizs, esetleg valamilyen híg levesféle (lehetőleg zöldség alapú),
– második fogásnak hús vagy halféle zöldségekkel körítve, olíva olajjal ízesítve,
– desszertnek gyümölcsalapú fagylalt vagy egy szelet nem krémes sütemény (lekváros vagy mézes jellegűek előnyben),
– folyadékként tökéletes az ásványvíz, de a vacsora alkalmával nyugodtan elfogyasztható egy pohárnyi bor, esetleg sör.

Tízóraiként és uzsonnaként a gyümölcsöket részesítsük előnyben. Sose ebéd vagy vacsora után fogyasszuk, mert meghosszabbítják az emésztési időt és edzés közben bélproblémákat is okozhatnak.