Itt a bringaszezon! Kerékpár alap beállítások sorozat 1. rész: A FÉK

Itt a jó idő és egyre többen veszik elő a bringájukat. Az alábbi náhány tanács elsősorban azoknak szól, akik egész télen nem, vagy alig használták a kerékpárjukat.

Az első részben a mindenki által ismert v-féket vesszük át. Az alábbi dolgokra figyeljetek ha magatoknak állítjátok be a fékeket:

- A kerék legyen pontosan középre illesztve.

- A két fékpofa azonos távolságra legyen a felnitől (kb. 2-3mm). Ezt a két féktesten található csavarral lehet állítani.

- A fékpofák párhuzamosan fussanak a felnivel, ne érjenek hozzá a gumikhoz.

- Ellenőrizzük a bowden feszességét!

A szereléshez szükséged lesz egy 5-ös imbuszra, egy csillagcsavarhúzóra, bizonyos modellek esetében 2,5-ös imbusz kulcsra!

Tárcsafék

Ha mechanikus tárcsafékkel szerelt bringánk van akkor a beállításhoz először is tanulmányozzuk át a fékünk működési elvét. Nagy általánosságban elmondható hogy a fék úgy működik hogy egy mozgó oldal és egy fix oldal közé préselt tárcsa fogja meg a kereket. Tehát: amikor a fékbetét a tárcsának préselődik, elkezdi tolni befelé és a tárcsa elkezd torzulni, azaz a tengely irányban befelé mozogni.

- kezdésnek figyeljünk arra hogy a kerék pontosan középre legyen illesztve.

- a féktestet ha repozicionálni kell 5-ös imbuszt kell használni. Vigyázzhogy csak a féktestet mozgasd. https://youtu.be/-mPuzxoLzKQ

- figyelni kell hogy a tárcsa ne érjen hozzá a fékpofához

- ellenőrizni kell hogy a fékpofák nincsenek-e elkopva

Hidraulikus tárcsaféket hasonlóan kell beállítani, viszont kezdésképpen ellenőrizni kell hogy megfelelő állapotban van-e a fék.

1. Megfelelő mennyiségű olaj: ha a fékkar megfelelő távolságra van a markolattól a behúzást követően, akkor valószínűleg rendben lesz az olaj mennyiség. Amennyiben hozzáér vagy zavaróan közel kerül a markolathoz, akkor érdemes szervizhez fordulni a problémával.

2.Fellevegősödött a fék. Ezt a legegyszerűbb a fékkar többszöri meghúzásával ellenőrizni. Amennyiben a érezhetően felkeményedik nem kell aggódni a levegősödés miatt, viszont ha puhának tűnik érdemes felkeresni egy szervizt a légtelenítés miatt.

Amennyiben kérdésed van, itt vagy a Facebook-on is felteheted!

Amennyiben új kerékpárt, bringás ruhát vagy bicikli alkatrészt szeretnél vásárolni látogasd meg weboldalunkat:

Akciós kerékpárok a Speedbike kerékpárboltban!