Bringával a Balaton körül

A Balaton-t senkinek sem kell bemutatni, de talán tudunk adni egy két jó ötletet a környéket jobban ismerőknek is.

balaton_1_kilato.jpg

A tó körül gyakorlatilag végig vezet a kerékpárút - bár látogatásunk idején itt-ott már felújításra szorult - számos remek pihenőhely, étterem, szórakozóhely és természetesen strand várja a bringásokat. Az edzettebbek nekivághatnak és egyben letekerhetik a kb. 200 km hosszú útvonalat, de ez már komoly felkészülést kívánó sport teljesítmény és nem kimondottan bringás élmény túra.

Mi 2-3 napos etapokat javasolunk, így marad idő a strandolásra, nézelődésre, evésre-ivásra, pihenésre. Szálláshelyek a július-augusztusi szezonban is találhatók, de bringázáshoz talán kedvezőbb is az időjárás a szezon előtti vagy utáni hónapokban, amikor a szabad helyek száma nagyobb, a szállás árak viszont kisebbek.A déli part terepe kellemesnek mondható, nincs sok nehézség, az északi part ezzel szemben számos meredekebb emelkedővel, lejtővel teszi izgalmasabbá az utat. Javasoljuk, hogy akinek ideje és ereje engedi, néha távolodjon el a parttól, nagyszerű helyeket lehet találni a kevésbé ismert kisebb forgalmú utakon. Az egyik ilyen lehetőség Badacsonynál van, ahol a Római úton, a domboldalon tekerhetünk, számos borozó, pince, büfé, pihenőhely, étterem bújik meg itt és természetesen csodás a kilátás is. A déli parton érdemes fellátogatni Fonyódon a Várhegyi Széplátó kilátóba, ahonnan lélegzetállító ltávány nyílik a tóra és a környező tájra.

Meg kell említeni, hogy a vendéglátás színvonala évről évre nő, jobbnál jobb kisebb-nagyobb étterem, büfé, borozó, hamburgerező, stb. található a part közelében vagy néhány kilométerre.  Kiemelnénk az északi parton a Világbüfét amely Balatonfüred után Csopak felé, a 71-es út mellett nagyszerű kilátással, kerékpárosbarát kerthelységgel, hideg italokkal, különleges ételekkel kényezteti vendégeit. Füreden a felújított sétányon számos kellemes meglepetés érheti az embert, a Figula borbár, a Sekli pizzéria vagy a Karolina Kávéház és Cukrászda. A déli parton említésre méltó hely a balatonszemesi András büfé, amely az egyik legnagyobb múltú balatoni halsütőde, vagy a híres Kistücsök étterem Szemesen.

Különleges célpont lehet - bár egy kicsit el kell szakadni a Balatontól - Káptalantóti, ahol igazi piaci forgatag várja a vásárolni, enni vagy csak nézelődni vágyókat. A termelői piac igazán hangulatos helyen, fákkal, lugasokkal, zenével, fár szarelt hintával, régiségekkel egyedi színfolt a hazai kispiacok között.

Természetesen még számos remek helyet említhetnénk, de ha arra jártok ti is meg fogjátok találni a kedvenceteket.

 Az útvonalat le is lehet rövidíteni a Szántód-Tihany közti komp segítségével, vagy éppen csillagtúra szerűen bejárni pl. Keszthely-i bázisról, ahonnan a Kis-Balaton is könnyedén elérhető.

A bejegyzés a Speed Bike Kft. a Kerékpárok Világa támogatásával jött létre.

A következő linken megtekinthetsz egy térképet a bringaútról és sok jó balatoni célpontot, program ötletet is találhatsz: https://bit.ly/2JJeBPc