Egy gyönyörű bringaút Etyek és Tarján között

Már többször hallottunk erről az új bicikli útról és ezen a hétvégén elindultunk, hogy magunk is kipróbáljuk. Az időjárás egy kicsit meleg volt, 30-32 fok között alakult a hőmérséklet, de számos árnyas pihenő, kisebb-nagyobb büfé és végül egy étterem is segített enyhíteni a meleget.

Etyekről indultunk, ahol az új pincesor alatt nyugodtan lehet parkolni.

img_0961.JPG

A kerékpárút nagyrészt gyakorlatilag a régi főúton halad, Etyek-Botpuszta - Bicske - Csabdi útvonalon, de sok helyen kizárólag kerékpárosok - és persze gyalogosok - által használható útszakaszok is találhatók.

A Csabdi halastóba szinte belefut az út, itt található a Don Carp Lake, egy remek teraszos vendéglátóhellyel. Egy-egy üdítő elfogyasztása után haladtunk tovább.

img_0967.JPG

Itt egy kellemes meglepetés várt ugyanis a horgásztó mellett haladó kerékpárutat LED-es lámpasor világítja meg esténként. Az út egy apró alagúton halad át az M1-es autópálya alatt, nem sok helyen láttunk hasonlót eddig.

img_0976.JPG

A táj változatos, számos kisebb boros pince, templom, erdő, kisebb nagyobb tó mellett vagy éppen két tó között vezet az út, kimondottan szép a táj a teljes úton, ami Etyektől Tarjánig éppen 30 kilométer hosszú.

img_0988.JPG

Tarjánba érve a kerékpárút ketté válik, a bal oldali utat választva eljutunk az akár végcélnak is tekinthető "Öreg favágó kocsmá"-ba. Ez valójában egy bajor hangulatú étterem, hatalmas adag ételekkel, kiváló sörökkel, figyelmes kiszolgálással. 

A brutális ebéd után kicsit nehezen indult a tekerés és mivel a meleg sem enyhült, megizzasztott a visszaút. Pihenéshez visszafelé nem kellett ugyanott megállni, most Csabdi-ban a Gero Cafe volt a hűsítő fagyi és kóla forrása. A retró hangulatot csócsó, darts és egy kedves - általunk könnyen hímneműként azonosított - robot biztosította.

img_1012.JPG

Az út végig nagyon szép lankás tájakon vezet, végig jól láthatóan jelölve van a kerékpárút, egy-két erőteljesebb emelkedőre azonban számítani kell, de ezekkel együtt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy kezdőknek is könnyen teljesíthető, főleg ha figyelembe vesszük a számos pihenési lehetőséget. Etyekre visszatérve a pincesoron még elfogyasztottunk egy jó szódát és egy palack Rókusfalvy rosét is magunkhoz vettünk. Etyek vagy éppen az etyeki pincesor önmagában is megér egy napot is, főleg az Etyeki Piknik alatt - következő időpontja épp Szeptember 1-2.

A cikk a Speed Bike Kft. támogatásával jött létre. Kerékpárok és bringás kiegészítők hatalmas választékban készletről: https://akerekpar.hu