11 ötlet az őszi kerékpározáshoz

Ha vége a nyárnak nem kell megijedni, ősszel sokszor sokkal alkalmasabb az idő a kerékpározásra mint nyáron, a nap is tud még melegen sütni, a levegő kellemes, nem izzadunk le minden pillanatban és nehezebb leégni vagy napszúrást kapni. Arra persze fel kell készülni, hogy az időjárás hidegebb, gyakrabban esik az eső, az utak és a ruhánk is vizes lehet.

Az alábbi 11 ötlet segíthet, hogy kellemes legyen a bringázás ősszel is.

bringaesoutan.jpg

Az ősz sok változást hoz, ezek egy része szép és várjuk is - lombkoronák csodás színei, a hőség vége, új kalandok, stb. De megváltozik az időjárás is, a fényviszonyok, hőmérséklet csökken, ez pedig sok bringást elriaszt, pedig nem kell hogy így legyen. Alkalmazkodhatunk a megváltozott körülményekhez és új élményeket is szerezhetünk, amennyiben megfelelően felkészültünk a változásokra. Összegyűjtöttünk 11 ötletet, tanácsot amelyek segítenek, hogy a kerékpározás élmény maradjon a hűvösebb, esősebb időben is.

1. Száraz ruha

Talán a legfontosabb mind közül, hogy ruhánk mindig száraz legyen. Mivel sokkal több esőre kell felkészülnünk, mint a nyári időszakban, ezért nagyon fontos, hogy ruházatunkat szárazon tartsuk, ezzel megakadályozva a lehülést és megfázást. Remek bringás esőkabátokat lehet beszerezni, melyek nem csak a testünket, de a lábunkat is szárazon tartják, még a legnagyobb zivatarban is.

2. Vízálló cipőben a lábfejed is száraz marad

A gyakori eső miatt a pocsolyák és a felverődő víz könnyen eláztatja a lábfejet, ezért egy jó vízálló cípőt érdemes beszerezni, amely nem csak száraozon, de a hideg időjárásban is melegen tartja a lábfejedet. A megfelelő melegérzethez nagyban hozzájárulhat egy pár zokni is.

3. Csúszósak az utak

A városban a villamos sínek, vagy éppen a vasúti sínek az átjárókban a nedvesség hatására még csúszóssabbá válnak, a lehulló avar és egyes esetekben az út jelzésein is könyebben megcsúszhat a kerék. Az eső hatására az olajfoltok rendkívül veszélyessé válnak. Légy még óvatosabb és mindig figyel az úttestet, hogy elkerülhesd ezeket a veszélyforrásokat.

4. A pocsolyák veszélyei

Gyerekkorában mindenki páros lábbal ugrál vagy teljes sebességgel bringázik bele a pocsolyákba, ami akár viccesnek is mondható, de ha fejjel előre a kormány felett átrepülünk, mert az első kerék bent akadt a gödörben, valószínüleg nem nevetünk, csak rajtunk nevetnek a szemtanúk. A tükröződő vízfelszin gyakran a vártnál mélyebb repedést, kátyút rejt, amely könnyen okozhat balesetet, ezért még ismert terepen is javasolt ezek elkerülése.

5. Csúszós fékpofák

A V-fékek és patkófékek gumi pofái könnyebben megcsúsznak a ha fékpofa vagy a felni nedves, koszos vagy sáros. Ez megnöveli a féktávolságot, lassítja a megállást és ezzel veszélybe sodorhatja a kerékpárost. Érdemes a féket ilyen esetben többször röviden meghúzni - pumpálni - ezzel eltávolítjuk a nedvességet és a szennyeződét - jelentősen javítva a fék hatékonyságát.

6. Réteges öltözködés

Ahogy távolodunk a nyártól, egyre nehezebb kitalálni milyen időre is számíthatunk, akár egy napon belül is órási változások lehetnek, egy hűvöst reggelt követhet déli meleg, majd csapadékos hideg este. Ezt a változékonyságot csak egyetlen módon lehet legyőzni, ez pedig a réteges öltözködés. Ha a melegben le tudsz venni egy réteg ruhát, hidegben pedig van nálad egy száraz ruhadarab - amire akár le is cseréllheted elázott ruhádat - akkor biztosan nem fogsz fázni, vagy nem lesz meleged, ha a nap erősebben süt.

7. A megfelelő táska

Érdemes kinézni egy szemrevaló és vízálló kerékpáros táskát, amelyben szárazon tarthatod a csereruhádat vagy éppen mobiltelefonodat, irataidat, laptopodat vagy a könyvet, amit szabadidődben olvasol. A megfelelő kerékpáros táska megvédi értékeidet az esőtől, hidegtől vagy akár a túlzott melegtől is.

8. Figyelj bringád és a lánc tisztaságára!

Az esős időben gyakran folyamatos nedvesség és szennyeződés éri a kerékpárokat, ezért mindig figyelni kell a hajtás és az alkatrészek, váz tisztaságára. Ősszel gyakrabban kell tisztítani a bringát, zsírozni vagy olajozni az alkatrészeket. Ezzel biztonságosabbá teheted a közlekedésedet és növelheted a kerékpár és az alkatrészek élettartamát. Ruhád is tisztább marad, ha tiszta a biciklid.

9. Növeld a láthatóságot!

"Látni és látszani" az egyik legfontosabb elv a közlekedésben. A nap később kel és korábban nyugszik, az ég gyakran borús, ez eső is tovább ronthatja a láthatóságot. Érdemes átnézni és szükség esetén lecserélni a világítást elől és hátul is. A mai kerékpáros ruházatok már a dizájn részeként tartalmaznak fényvisszaverő csíkokat, de vásárolhatsz is fényvisszaverőket, sőt számos gumiabroncs is tartalmaz fénvisszaverő csíkot, ezzel is javítva a láthatóságot.

10. Kesztyűt a kézre!

Kezünk könnyen elzsibbad, lehül, elgémberedik a hideg, esős időben, ezért elengedhetetlen egy megfelelő kesztyű. Ma már nem jelent gondot egy időjárásálló, akár a téli hideget is elviselhetővé tevő kerékpáros kesztyű beszerzése. Mivel nem csak a funkció de a stílus is fontos lehet, érdemes válogatni, hogy az egyéniségünknek legjobban megfelelő kerékpáros kesztyűt válasszunk az őszi ruhatárunkba.

11. Ne csakk nézz, láss is!

A bringázás az esőben elég kellemetlen tud lenni, ha szemünkbe esőcseppek hullnak. Nem csak a látásunkat rontja, de kellően idegesítő is, ezért érdemes tenni ellene. Ezen a problémán segíthet egy kerékpáros szemüveg, de a lencsére hulló vizcseppek is zavarhatják a látást. Akinek a szemüveg nem jön be, kipróbálhtja a napellenzős bukósisakokat vagy felvehet egy hagyományos basball sapkát.