Biciklivel a Tisza tó körül

A Tisza-tó biciklis körút - akár kezdő bringásoknak, gyerekeknek is könnyű, nagyjából sík terepen, számos kisebb nagyobb vendéglátóhellyel ideális őszi kerékpáros túra célpont.

map_tiszato.jpg

Ha több napra érkeztek - 2-3 napot simán el lehet tölteni úgy, hogy egy percet sem kell unatkozni, nem lesz időtök hátradőlni, ha mindent meg akartok nézni, ki akartok próbálni.

Poroszlón található a Tisza-tavi Ökocentrum - állatkert, terrárium és akvárium valamint tanösvény. Érdemes jó pár órát rászánni, a gyerekeknél biztosan nagy sikerre számít majd a vidra etetés vagy a hatalmas harcsák látványa.

tisza_tavi_okocentrum_1.jpg

Poroszlón a Madárpart kölcsönzőben kerékpárt és túrakenut is kölcsönözhetsz. Szerintünk a kerékpározás mellett mindeképpen érdemes kipróbálni a tutajozást a Tisza tó vadregényes vizein, a 

A kerékpárút elég egyértelmű, nehéz eltévedni, nagyrészt a tavat körülvevő gáton halad, komolyabb szintkülönbség ennek köszönhetően sehol nincs, a táj változatos, a tó szépségét, hangulatát minden pillanatban magunkba szívhatjuk. Az élővilág rendkívül aktív, a vízben halak, békák, bogarak, vizisiklók, a vízen, a növények között és a levegőben mindenhol madarakat láthatunk, kormoránok, gémek, kacsák, stb. népesítik be a tájat.

Különleges túristacélpont az Örvényesről megközelithető belső tó. A bringákat biztonságban le tudjuk parkolni a Szabics kikötőben, ahonnan motorcsónakkal átvisznek a nagy Tiszán egy tanösvényre. Ezen haladva elérünk a belső tóhoz, ami egy külön mesebeli világ. Ingyen elköthető csónakokkal kirándulást tehetünk az apró tavon, ahol testközelből figyelhetjük meg a rendkívül gazdag élővilágot.

A kerékpáros út a Kiskörei vízlépcsőn át vezet, érdekes utánanézni, milyen szerepet játszik a vízlépcső a folyam szabályozásban.

A parton remek éttermek, büfék, falatozók várják a kerékpározás közben megéhező kirándulókat. Kiemelnénk a Kormorán éttermet Poroszlón, ahol remek harcsapaprikást ehetünk, vagy  Tiszaörvényen a "Helló Hal" halfalatozót - tavasztól-ősz elejéig tart nyitva -, amely a hazai halfogyasztás népszerűsítésében jár élen, itt érdekes, új megközelítésben, szálkamentesen készítik az olyan halételeket amint a halburger vagy a pontyropogós.

A természetbarátok szövetsége a Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Sarud-Poroszló-Tiszabábolna- Egyek-Tiszafüred útvonalat ajánlja, amely kb. 60 kilométer, de a teljes kör kb. 120 km.

A táj az évszakokkal változik ezért egy évben többször is érdemes elmenni. Rendkívül érdekes és különleges kirándulás - kerékpár nélkül - az évente megrendezésre kerülő téli tisza tavi gyalogtúra. Ennek keretében a tél idejére leeresztett, kiszáradt, megfagyott tómederben, gyakorlott és nagy tudású vezetőkkel járhatjuk be a téli tájat.

A bejegyzés a canga.hu kerékpár webshop támogatásával jött létre.