Trekking, Cross Trekking vagy Cyclocross?

A bringák fejlődése nem csak a technológia fejlődésével köthető össze, hanem a kerékpárosok igényeinek változásával is. Ennek köszönhetően mára már szinte lehetetlen eligazodni a kerékpárfajták között, néha még a gyakorlottabbak is nehezen sorolják be a bringákat a pontos kategóriába.

Ennek egy jó példája a trekking, cross trekking és cyclocross kerékpárok témája.

Eleinte a trekking kerékpárokat kimondottan túrázási célokra alakították ki, a legfontosabb szempont a kényelem, a nagyobb távok csomagokkal történő megtétele volt. Ennek megfelelően alakult ki a forma és a felszereltség. Kis gördülési ellenállású gumik, magas építésű, erős váz, enyhén hajlított kormánnyal, csomagtaróval, sárvédővel felszerelve.

Az alábbi képen a Kellys Carter 10 trekking kerékpárja látható.

 kellys_trekking_carter_10-1.jpg

Cross vagy crosstrekking kerékpárok.  Az igények úgy hozták, hogy egy könnyebb, ezáltal gyorsabb, változatosabb terepen is használható kerékpárfajtát is gyártani kezdtek, ami gyakorlatilag a felszereltség csökkentésével és apróbb módosításokkal - mint pl. az egyenes kormány - jött létre. Ez lett a cross vagy cross trekking kerékpár, elsősorban sportosabb használatra. Az egyik nagy előnye, hogy a felszereltséget könnyedén lehet növelni és a színben, stílusban legjobban hozzád illő kiegészítőkkel felszerelve egy menő trekking bringát is kialakíthatsz belőle.

Az alábbi képen a Kellys 2017-es Cliff 30 kerékpárja látható.

kellys_crosstrekking_cliff_30_orange.jpg

A cyclocross kerékpárnak sok köze nincs az előző kettőhöz, egy furcsa, viszonylag új jövevény, az MTB és az országúti kerékpár keveréke. Első ránézésre a hajlított koskormánynak köszönhetően az országúti bringákra hasonlit, de terepre készült könnyű, merev vázzal vastagabb gumikkal szerelik. A mountain bike-kal szemben a cyclocross bringa könnyebb terepen használható.

Az alábbi képen a Kellys Soot 30 cyclocross kerékpárja látható.

kellys_soot_30.jpg

Webáruházunkban nagy választékban vásárolhatsz akciós Kellys kerékpárjainkból