5+1 jó tanács a téli pihenőt kapó bringádhoz

Néhány tanács ahhoz, hogy a telet követően bringád tavasszal tökéletes állapotban várjon.

Bár még odébb van a karácsony, és az időjárás is viszonylag kedvező a bringázáshoz, de ha komolyan gondoljuk, hogy jövőre is fel akarunk ülni a bringánkra, itt az idő,hogy felkészüljünk a hideg, esős, akár fagyos időre. Ha télan is bringázni akasz ne feledd, hogy a szélsőséges időjárás, a párás levegő, a latyakos, esetleg felsózott utak, komoly károkat tudnak tenni a bringádban. Sokan ilyenkor egyértelműen valamilyen melegebb közlekedési eszközre váltanak - busz, villamos, kocsi - de a valódi megszállottak ilyenkor sem adják fel. Ők valószínüleg felkészültek az időjárás és a körülmények drasztikus megváltozására: megfelelő öltözet, akár téli gumi a bringára, napiszintű karbantartás, száraz helyen történő tárolás, stb.
A többieknek álljon itt néhány tanács, akik úgy döntenek, hogy a téli hidegben inkább pihenőt adnak bringájuknak.
MIELŐTT "HIDEGRE TENNÉD"

Ahogy nem fekszünk koszosan az ágyba, ugyanúgy nem pakoljuk el a bringát télire sárosan. Érdemes körültekintően letisztítani és javasoljuk, hogy a résekből is figyelmesen távolítsd el a megragadt szennyeződéseket. A tisztításnál ne használj agresszív tisztítószereket vagy durva eszközöket, a fényezést kíméld meg, ha lehet.

OLAJOZÁS

A tisztítást követheti a váltók és a lánc gondos olajozása, ez főleg akkor fontos, ha a tárolóhely nem teljesen száraz, de mi mindenképpen javasoljuk. 

SZILIKON

A kerekek állagának megörzéséhez, javasoljuk, hogy gondosan fújd be a gumikat szilikon spray-vel. Kirepedezés, száradás ellen jelenleg nincs jobb megoldás.

A GUMI NYOMÁS
A gumikat nem kell teljesen menetkészre fújva tárolni, de figyelj arra, hogy semmiképpen se legyenek laposak a kerekek, mert ha állítva tárolod a bringa súlya kárt okozhat a külsőbe és a belsőben is, fölösleges, és náhány hónap alatt tartós deformálódást is okozhat.

...ÉS VÉGÜL A TÁROLÁS
Érdemes száraz, esetleg temperált helyen tárolni a biciklit, fontos, hogy a levegő hőmérséklete haladja meg a 10 fokot ha lehetséges, de fagypont alá semmiképpen ne menjen a hőmérő higanyszála. Ideális lehet a saját lakásod, ha van benne elég hely - ami általában nem jellemző. Ilyenkor jól jöhet egy design-os akasztó a plafonra vagy a falra, közvetíti a személyiséged bringás részét és fel is dobhatja a lakást. Jó lehet a zárt garázs vagy éppen a pince is, de figyelj arra, hogy ne egy penészes, nedves borospincébe zárd kedvencedet.

falitarto.jpg

A képen az ACOR fali kerékpár tartó konzolja látható.

+1 TANÁCS
Mielőtt elpakolnád a bringát télire, nézd át van e rajta valamilyen hiba és ha teheted még most javítsd ki - vagy a tél folyamán -, hogy tavasszal az első alkalmas napon már nyeregbe pattanhass, ne akkor kelljen a javítással, vagy alkatrész beszerzéssel bajlódnod.

Így tavasszal változatlan állapotban veheted elő a bringát és biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél azért, hogy a kerékpárod biztonságos maradjon, értékét és szépségét megőrízze.