A kerékpározás 15 kedvező hatása

Ha bárkinek kétsége lenne afelől, hogy a kerékpározás egészséges, összegyűjtöttünk 15 érvet a kerékpározás mellett.

1. A kerékpározás javítja a mentális egészséget.
Több tanulmány is bebizonyította, hogy az aktív életmód jelentősen javítja a közérzetet, növeli az önbizalmat - az elért eredmény, cél sikerélményt ad -, javítja az általános hangulatot. A kerékpározás ideális szabadtéri sport, segít feldolgozni a hétköznapi streszt, társasági életed része is lehet, bővítheti baráti körödet, élményekben gazdag testedzésre ad lehetőséget.

2. A kerékpározás segít elérni az ideális testsúlyt
A testsúlycsökkentés egyszerű egyenlete: ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit leadsz, fogyni fogsz. A kerékpározás közben, megterheléstől függően 400-1000 kalóriát tudsz elégetni óránként. Ez persze nem jelenti azt, hogy képesek vagyunk naponta több órát biciklizni, de a megfelelően megválasztott étrend, és változatos mozgás - ahova mi első helyen soroljuk a kerékpározást - biztosan segít a súlycsökkenésben.

3. A kerékpározás izomtömeget épít
A kerékpározás közben kifejtett erőfeszítés nem csak kalóriát/zsírt éget, hanem fejleszti az izomzatot is. Természetesen nem kell arra számítani, hogy a profi versenyzőkhöz hasonló vádlikat fejlesztünk heti 1-2 óra bringázással - ehhez nyilvánvalóan hatalmas elszántság, és napi sok óra edzés szükséges -, de rendszeres bringázás mellett egészséges és akár látványos lábizmok fejlődnek.

4. A második reggeli
Ha úgy döntesz, hogy munkába is bringával jársz, az út közben elégetett kalóriákat pótlandó, lelkiismeretfurdalás nélkül is megengedhetsz magadnak egy tízórait vagy második reggelit. A legelszántabbak persze ezt kihagyhatják, így a zsírégetés és fogyás is nagyobb lesz.

5. A tüdő és légzés javulása
Meglepő adatokat hozott egy Londonban végzett kísérlet. A gépjárműben utazók ugyanazon az útvonalon ötször nagyobb légszennyeződésnek vannak kitéve mint a kerékpárosok. A magyarázat egyszerű, a keérkpárosok gyakran gyorsabban teszik meg az utat, a fejük jóval a kipufogók felett vannés a légmozgás, esetleges szél javítja a beszívott levegő minőségét. Ezzel szemben a gépkocsiban utazók az elöttük lévő gépkocsi kipufogójából közvetlenül az utastér levegőjébe keveredett szennyeződésnek vannak kitéve - természetesen ezt bizonyos mértékben befolyásolja a kocsiban található légszűrő, légkondicionáló berendezés - ráadásul ez a szennyezett levegő nehezebben cserélődik mint egy kerékpáros esetében. Még a buszon utazók esetében is két és félszer magasabb szennyeződést mértek mint a kerékpárosoknál.

Természetesen a városon kívül, például egy erdőben egyértelmű, hogy jót tesz a tüdőnknek, légutaknak a friss és tiszta levegő, így bármilyen természetben végzett tevékenység - legyen az gyalogtúra vagy kerékpározás, -mindenképpen egészséges.

6. Csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát
Kerékpározás közben a szívverés felgyorsul,a vérkeringés javul, kalóriát égetsz, ezzel csökkented a túlsúlyosságból adódó kockázatokat.  Egy Glasgowban végzett tanulmány szerint - 260.000 embert vizsgáltak 5 éven keresztül - a kerékpárral munkába járók között 50%-kal csökkent a szívbetegségek és a rák kialakulásának veszélye. Általánosságban is megállapították, hogy a kerékpárral munkába járók között a betegségek kockázata jelentősen csökkent.

7. Enyhe igénybevétel
Tanulmányok igazolták, hogy a kerékpározás pl. a futáshoz képest akár 20-30%al kevesebb izomsérülést okoz, mivel kerékpározás sem az izületeinket sem az izmainkat nem veszi igénybe annyira mint a futás. Futás közben a a teljes testsúlyunk egy-egy lábat terhel, ami hosszú távon izületi problémákhoz és izom sérüléshez vezethet.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a bringázás tökéletesen megóv az ilyen jellegű sérülésektől. Egy nem megfelelően beállított ülés vagy kormány magasság hosszú távon hasonló problémákat okozhat, ezért javasoljuk, hogy új kerékpár vásárlása esetén erre minden esetben érdemes időt és pénzt szánni.

8. A bringázással időt spórolhatsz
Általánosságban a rövid autóutak következménye a forgalmi dugók és a környezetszennyezés nagy része. Ha teheted pattanj bringára: időt, üzemanyagot, parkolási díjat spórolsz magadnak.

9. Tájékozódási képességeid javítása
A műholdas navigáció annyira mindennapossá vált, hogy tájékozódási képességeinkre már szinte nincs is szükség. Ha nem ruháztál be egy bringás navigációra vagy egy okostelefon tartóra a bringádra vagy éppen te is úgy gondolod, hogy fölösleges bringázás közben is a képernyőt bámulni, akkor jó eséllyel javulnak az ez irányú képességeid is.

10. Javítja a a szexuális életedet
Mindenki tudja, hogy a szex jó, de nem mindenki érti, hogy milyen pozitív hatásai vannak az általános egészségre. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres szexuális élet gyakorlatilag hozzájárul a hosszabb, egészségesebb élethez. A kerékpározás ráadásul a szexuális életben meglehetősen fontos izmokat is megmozgat, edz és fejleszt, ez fizikai teljesítőképességedet javítja és ennek köszönhetően élvezetesebb és hosszab szexuális együttlétre leszel képes.

11. Jobb alvás
Talán nem mondunk vele újat, de a testedzés - így a kerékpározás - javítja az alvásminőséget. 40-60 év közötti emberek sport, testedzés mennyisége jelentősen csökken, ennek köszönhetően a feszültségek levezetése és a kalóriák leadása egyre nehezebb, a testsúly növekedik ennek következtében az alvás minőségben jelentős romlás figyelhető meg. Mivel idősebb korban az enyhébb, de rendszeres testmozgás javasolt, a kerékpározás ideális választás lehet.

12. Szellemi képességek javulása
A szellemi képességek fenntartásának egyik fontos eszköze a rendszeres testedzés és ennek okai könnyen megérthetők. A javuló vérkeringés, a szaporább légzés miatti oxigéndús véráram természetes módon javítja az agy vér ellátását. Kutatások szerint a kerékpározás 30%-as javítja az agy vérkeringését.

13. Koordinációs képesség javulása
Mivel a kerékpározáshoz nem csak a lábizmokra van szükség - egyensúlyozás, súlypontáthelyezés, fékezés, váltás stb. -, hanem tested összehangolt működésére van szükség, ahhoz, hogy eredményesen eljuss a célpontba. Ennek köszönhetően a koordinációs képességed is jelentősen javul, amely az élet más területén is hasznos.

14. Ellenállóképesség, immun rendszer javulása
A rednszeres testedzés jelentősen javítja a felsőlégútak ellenállóképességét, ezzel csökkentve a megfázás, nátha kockázatát. Heti 4-5 nap testedzés akár 40%-al csökkentheti a betegen töltött napok számát, nem beszélve az egyéb pozitív élettani hatásokról. Már egy viszonlag laza testedzés is jelentősen növeli az esszenciális proteinek termelését és a fehér vérsejtek aktivitását, eyáltan javítja az immunrendszert, növeli az ellenálóképességet. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy egy intenzív edzés után az ellenállóképesség átmenetileg csökken, de ezt megfelelő táplálkozással, energiabevitellel és alvással kell ellensúlyozni.

15. Társasági kapcsolatok kiterjesztése/javítása
Természetesen egyedül is lehet bringázni, de társaságban is nagy élvezetet okoz, a közösen megélt élmények, az egymást inspiráló fizikai teljesítmény, az együtt elért célok, stb. mind fontos elemei az egészséges társasági életnek. Egy kerékpáros klubban - a közös érdeklődés kapcsán - az új kapcsolatok könnyebben alakulnak ki, amely akár új barátságokat, szerelmet vagy éppen üzleti kapcsolatokat is eredményezhet.

A cikk a canga.hu kerékpár webáruház támogatásával jött létre.