Elektromos kerékpár, pedelec vagy e-bike

Az elektromos kerékpárok piaca rendkívül gyorsan változik, fejlődik ezért egy rövid cikkben megpróbáljuk összedni a legfontosabb tudnivalókat erről a viszonylag új közlekedési formáról.

cube_pedelec_allroad500.jpg

CUBE CROSS HYBRID PRO 400 elektromos pedelec kerékpár

E-bike, elektromos krékpár, pedelek kerékpár, elektromos rásegítésű kerékpár, stb.  Az eltérő elnevezések nem minden esetben jelentenek eltérő terméket, de nem minden elektromos kerékpár egyforma, a rájuk vonatkozó szabályok eltérhetnek és a használatuk, felhasználási területük és a működésük is eltérhet egymástól. 

Elektromos kerékpár: átfogó név, gyakorlatilag minden pedállal is tekerhető, de elektromos meghajtással is rendelkező bringát így nevezünk.

Az alábbi képen a CUBE pedelec rendszerű, cross trekking elektromos kerékpárját láthatod. Jól megfigyelhető a fejlődés a korábbi modellekhez képest, az elektromos rendszer kisebb, kevésbé feltünő, a vázba épített akkumulátor elegáns vonalvezetést, modernebb formát kölcsönz a bringának.

cube_ebike_1.jpg
CUBE CROSS HYBRID ONE 500 BLACK´N´BLUE 2018 Elektromos pedelec kerékpár

Pedelec kerékpár: olyan elektromos kerékpár amelynek hajtását - általában közvetlenül a pedálnál - elektromos motor segíti, a lényege, hogy magától nem megy, mindenképpen tekerni kell, és az elektromos motor rásegít, így kisebb erőfeszítéssel lehet azonos sebességet/távolságot megtenni vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy azonos erőfeszítéssel nagyobb sebességet/távot érhetünk el, mint egy hagyomásos kerékpárral. Kialakítástól, típustól függően 70-100 km megtételére ad lehetőséget az elektromos rendszer segítségével. Az akkumulátor töltöttségéről, az elektromos segítséggel megtehető hátralévő távolságról digitális kijelző tájékoztat. A pedelec kerékpárok legnagyobb előnye az elektromos mopedekkel szemben, hogy az akkumulátor lemerülése után teljes értékű kerékpárként hajtható. Természetesen figyelembe kell venni az akkumulátor és a motor miatt megnövekedett súlyt, de ez nem számottevő a technológia által nyújtott előnyökkel szemben. Magyarul a pedelec kerékpárt elektromos rásegítésű kerékpárnak hívjuk, de egyre jobban elterjed az e-bike elnevezés ezekkel a kerékpárokkal kapcsolatban is.

A pedelec kerékpárok 250 W motor teljesítményig - maximum 25km/h sebességig segíti a motor a meghajtást - gyakorlatilag kerékpárnak számítanak, így semmilyen engedélyre/jogosítványra nincs szükség a használatához, a kerékpárokra vonatkozó szabályok érvényesek ebben az esetben. Ennél nagyobb teljesítmény és végsebesség esetén a kismotorokra vonotkozó szabályok az érvényesek.

Nehezen besorolhatóak a különféle gyártók által készített elektromos kerékpárok, amelyeket mopedszerűen, első vagy hátsó kerékagy motor hajt meg, a sebességet "gázkarral" állítjuk, de tekerni is lehet, hagyomásos kerékpár módjára. A kétféle hajtás nincs egymással összefüggésben, tekerés közben lehet a motorral is hajtani és nem muszály tekerni, hogy használhassuk a motort.

Elektromos moped vagy motor: ezek jellemzően nem is kerékpárok, a motor önállóan hajtja meg a kerekeket, itt "gázkarral" szabályozhatjuk a motor teljesítményét és ezzel a sebességet.

A köznyelvben az összes elektromos kerékpárt gyakran e-bike-nak hívják, de ez félrevezető lehet, mert egyes gyártók e-bike-nak az elektromos mopedeket, motorokat nevezik. A pedelec elnevezés egyértelműen az elektromos rásegítésű kerékpárokat jelenti, ezek azok bringák, amelyek véleményem szerint a kerékpározás következő változatát jelentik.

Ma már szinte minden kerékpár fajta megtalálható pedelec változatban is. Városi, trekking, cross trekking, országúti, mountain bike, változatban is 

A pedelec rendszer természetesen nem csak arra való, hogy idősebbek vagy gyengébb fizikumú bringások használják. Természetesen bővíti egy idős ember szabadidős lehetőségeit, nagyobb távot, meredekebb terepet is le tud küzdeni segítségével. De mára versenyzők is használják, korábban kerékpárral bejárhatatlan terepeken tudnak haladni, olyan sebességgel, amelyet még a legjobb fizikumú sportolók sem tudnak elérni hagyományos kerékpárokkal.

Tehát megállapíthatjuk, hogy ez az új technológia nem helyettesíti, hanem kiegészíti, új lehetőséggekkel bővíti a kerékpáros világot, és a rendszer elterjedésének köszönhetően az árak is gyorsan csökkennek, hamarosan mindenki számára elérhetővé válik a pedelec rendszerű e-bike kerékpár.

Amennyiben pedelec (e-bike vagy elektromos rásegítésű) kerékpárra van szükséged, keresd fel a speedbike.hu kerékpár webáruházat, ahol számos világmárka (Cube, Gepida, Kellys, KTM, KROSS,GHOST, stb.) elektromos kerékpárját találhatod meg, XIX. kerületi bemutató termükben pedig személyesen meg is tekintheted vagy akár ki is próbálhatod a legújabb modelleket. Amennyiben kérdésed van, szakértő eladók és profi szerelők csapata segít, hogy kiválaszd a számodra legjobban megfelelő elektromos kerékpárt.